środa, 25 marca 2015

babeczki

Babeczki
Babeczki na palonym maśle

pewnie każdy z was lubi babeczki a oto pierwsze
Babeczki na przypalonym maśle

przepis
  • 120 g masła 
  • 1,5 szklanki mąki tortowej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 2 białka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki tłustego mleka 
  • Krem bezowy:
    • 5 białek (o temperaturze pokojowej) 
    • 1 szklanka + 2 łyżki cukru 
    • 450 g miękkiego masła 
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
    • kilka kropli różowego barwnika do żywności 
    Oraz:
    • dowolne dekoracje cukrowe 
    Sposób przygotowania
    Robimy babeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż zacznie nabierać złotego koloru (10-15 minut). Studzimy. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli wsypujemy do nich cukier i dalej miksujemy. Ostrożnie wlewamy masło, cały czas mieszając. Dodajemy wanilię. Na przemian dodajemy po trochu mleka i suchych składników, mieszając za każdym razem. Napełniamy 12 foremek na muffinki (z papilotkami) do 3/4 objętości. Pieczemy w 175°C przez 20 minut. Przygotowujemy krem. W metalowej misce mieszamy białka z cukrem. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i energicznie ubijamy (cały czas!), aż masa osiągnie 70°C (sprawdzamy termometrem kuchennym). Zdejmujemy i miksujemy, aż powstanie lśniąca bezowa masa. Stale miksując, dodajemy po łyżce masła (krem może zacząć się rozwarstwiać, ale nie należy się tym martwić, trzeba dokładnie wymieszać z całym masłem). Dodajemy wanilię oraz barwnik. Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wystudzone babeczki. Dekorujemy np. cukrowymi różyczkami i perełkami.
     
    to numer jeden
     
    numer dwa
    akurat  na Wielkanoc
    przepis
     
    Przepis na pyszne babeczki , akurat na Wielkanoc ;)
    Miękkie babeczki
    Składniki:
    - 2 szklanki mąki
    - 1/4 szklanki mąki krupczatki
    - szklanka cukru
    - pół szklanki wody
    - 4 jajka
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    Wykonanie: W rondelku umieść kostkę margaryny, dodaj cukier, wodę, zagotuj, a następnie przestudź. Oba rodzaje mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj wszystko do wystudzonej masy w rondlu.
    Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy i dobrze wymieszaj. Z białek ubij pianę i również dodaj do masy, delikatnie mieszając. Przygotuj papierowe foremki jak do muffinów i przelej do nich ciasto. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz babeczki przez niecałe 20 minut.
    Przepis na krem:
    - śmietanka kremówka, ok. 5 łyżek
    - 100 g masła
    - cukier puder, ok. 500 g
    - łyżeczka wanilii.
    Wykonanie: Zmiksuj śmietankę na krem, następnie dodaj masło, cukier puder, wanilię. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Krem nałóż fantazyjnie na babeczki przy pomocy specjalnej strzykawki.
    i to wszystko papa
    pozdrawiam wiktoria
     
     

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz