pewnie każdy z was lubi babeczki a oto pierwsze
Babeczki na przypalonym maśle
przepis
Krem bezowy:
- 5 białek (o temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka + 2 łyżki cukru
- 450 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropli różowego barwnika do żywności
Oraz:
- dowolne dekoracje cukrowe
Sposób przygotowania
Robimy babeczki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż zacznie nabierać złotego koloru (10-15 minut). Studzimy. Łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli wsypujemy do nich cukier i dalej miksujemy. Ostrożnie wlewamy masło, cały czas mieszając. Dodajemy wanilię. Na przemian dodajemy po trochu mleka i suchych składników, mieszając za każdym razem. Napełniamy 12 foremek na muffinki (z papilotkami) do 3/4 objętości. Pieczemy w 175°C przez 20 minut. Przygotowujemy krem. W metalowej misce mieszamy białka z cukrem. Ustawiamy miskę na garnku z gotującą się wodą i energicznie ubijamy (cały czas!), aż masa osiągnie 70°C (sprawdzamy termometrem kuchennym). Zdejmujemy i miksujemy, aż powstanie lśniąca bezowa masa. Stale miksując, dodajemy po łyżce masła (krem może zacząć się rozwarstwiać, ale nie należy się tym martwić, trzeba dokładnie wymieszać z całym masłem). Dodajemy wanilię oraz barwnik. Krem wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na wystudzone babeczki. Dekorujemy np. cukrowymi różyczkami i perełkami.
to numer jeden
numer dwa
akurat na Wielkanoc
przepis
Miękkie babeczki
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/4 szklanki mąki krupczatki
- szklanka cukru
- pół szklanki wody
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie: W rondelku umieść kostkę margaryny, dodaj cukier, wodę, zagotuj, a następnie przestudź. Oba rodzaje mąki przesiej i połącz z proszkiem do pieczenia. Dodaj wszystko do wystudzonej masy w rondlu.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do masy i dobrze wymieszaj. Z białek ubij pianę i również dodaj do masy, delikatnie mieszając. Przygotuj papierowe foremki jak do muffinów i przelej do nich ciasto. Nastaw piekarnik na 180 stopni i piecz babeczki przez niecałe 20 minut.
Przepis na krem:- śmietanka kremówka, ok. 5 łyżek
- 100 g masła
- cukier puder, ok. 500 g
- łyżeczka wanilii.
Wykonanie: Zmiksuj śmietankę na krem, następnie dodaj masło, cukier puder, wanilię. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Krem nałóż fantazyjnie na babeczki przy pomocy specjalnej strzykawki.
i to wszystko papa
pozdrawiam wiktoria
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz