czwartek, 26 marca 2015

Babeczki Kinder Bueno z czekoladą


To nie był najlepszy pomysł robić babeczki z kremem w dzień największego upału ;-). Dodatkowo, nie było najlepszym pomysłem wkładać Kinder Bueno do środka babeczek, nie ma tego 'efektu wow', wafelek mięknie pod wpływem temperatury, krem gdzieś wypływa.. chyba nadają się jedynie do dekoracji :-). Na szczęście do babeczek dodałam sporo chocolate chips, by nie były całkiem zwykłe. Krem przygotowałam z serka kremowego philadelphia z odrobiną nutelli, która była już prawie konsystencji płynnej w rozgrzanych szafkach - cud, że krem się nie zwarzył. Ale dzieci zadowolone, zadanie wykonane ;-).

Składniki na 12 babeczek:
  • 160 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 165 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki mleka
  • 50 g mlecznej czekolady, posiekanej na drobne kawałki
  • ponadto: batoniki kinder bueno do nadziania babeczek (niekoniecznie) + do dekoracji
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć. 
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać pastę z wanilii, mleko i zmiksować. 
Do powstałej masy dodać odłożone przesiane suche składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Na sam koniec wmieszać kawałki czekolady.
Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać. W środek każdej babeczki wcisnąć kawałek batonika (niekoniecznie).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem z serka kremowego:
  • 2 opakowania serka kremowego philadelhpia (każde opakowanie 200 g)
  • 2 łyżki nutelli
W misie miksera umieścić schłodzony serek kremowy dodać nutellę ze słoiczka i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu, nie dłużej. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Krem wycisnąć na babeczki wedle swojej fantazji :-). Na wierzch każdej babeczki położyć kawałek Kinder Bueno, ozdobić zygzakami z nutelli (zygzaki wyciskamy z woreczka lub rękawa z odciętą końcówką).
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
 
Numer 2  Wielkanocne Babeczki
 
Babeczki wielkanocne
 
Piękne, wiosenne, bardzo smaczne. Tradycyjne ciasto ucierane babeczkowe, to cały czas jedne z moich ulubionych babeczek! Doskonale pasują do nich drobinki czekoladowe. Dzisiaj w wersji wielkanocnej, z kremowym gniazdkiem i czekoladowymi jajeczkami :-).
Składniki na około 8 babeczek:
  • 110 g masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 g drobinek czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej czekolady mlecznej lub gorzkiej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z wanilii i wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Na końcu wmieszać drobinki czekoladowe.
Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości.
Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ponadto:
  • 120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • jajeczka cukrowo - czekoladowe do dekoracji
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 1 łyżkę cukru pudru. Ozdobić wystudzone babeczki przy pomocy rękawa cukierniczego, środek udekorować jajeczkami.
Smacznego :-).
Babeczki wielkanocne
 
Babeczki wielkanocne
 
Babeczki wielkanocne
 
Numer 3 Babeczki Czekoladowe gniazdka Na Wielkanoc
 
Czekoladowe gniazdka wielkanocne
 
Ciekawy pomysł na zajęcie dzieciaczków w czasie świątecznych przygotowań :-). Należy tylko zapewnić im duże, wolne miejsce do pracy, potrzebne składniki i.. zostawić na godzinę lub dwie. Gwarantuję szczęśliwe, uśmiechnięte i umorusane czekoladą buźki! A może to i dobra zabawa dla Was? Pomysł przesłał mi Dawid, nakazał tylko pomyśleć, jak go wprowadzić w życie (dzięki). Bardzo polecam!
Składniki na około 6 - 8 gniazdek (ilość zależy od ich wielkości i czekolady wylizanej w międzyczasie przez dzieci ;-):
  • 100 g ulubionej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej (u mnie 70% kakao)
  • płatki zbożowe do mleka w kształcie drobnych patyczków (np. takie Kelloggs'a)
  • mini - jajeczka czekoladowe w cukrowej skorupce (np. takie lub z internetowej spiżarni)
Płatki maczać w czekoladzie (lub wsypać bezpośrednio do czekolady i wymieszać). Odkładać na papier do pieczenia, formując nieduże gniazdka. Odstawić do zastygnięcia. Udekorować mini-jajeczkami..
Smacznego :-).
 
Czekoladowe gniazdka wielkanocne
 
Numer 4 Babeczki Rocher
 
Babeczki Rocher
 
Kontynuacja popularnego na blogu połączenia smakowego: na blogu znajduje się już tort bezowy Rocher oraz kostka Rocher, nie mogło zabraknąć obłędnych babeczek czekoladowo - orzechowych. Wykonałam je dla dzieci z okazji Dnia Dziecka, nie pytajcie, kto zjadł najwięcej ;-). Nadziane nutellą z kremem orzechowo - czekoladowym.. Uzależniają! 
Składniki na 12 babeczek:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • pół szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18% lub gęstego jogurtu greckiego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, zmielone orzechy laskowe, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.
W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do połowy wysokości papilotek (uwaga: ciasto będzie gęste o konsystencji musu, najwygodniej nakładać je przy pomocy rękawa cukierniczego z odciętym końcem).
Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce.
Ponadto:
  • 400 g nutelli (1 słoiczek)
  • 250 g serka kremowego philadelphia (nie light), schłodzonego
  • 12 pralinek Ferrero Rocher (zamiast można użyć orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni - w całości lub posiekanych)
Wystudzone babeczki przygotować: lekko ściać nożem wybrzuszoną powierzchnię. Delikatnie wydrążyć środek babeczek (można nożykiem lub łyżeczką, ja zrobiłam to przy pomocy urządzenia do wydrążania jabłek). Wydrążony środek przy pomocy rękawa cukierniczego z odciętą końcowką nadziać nutellą, w każdej babeczce. 
W misie miksera umieścić schłodzony serek kremowy dodać pozostałą nutellę ze słoiczka i zmiksować do otrzymania gładkiego kremu, nie dłużej. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z gładką okragłą końcówką. Krem wycisnąć na babeczki (mniej niż na zdjęciach, mi zabrakło na 2 babeczki ;-). Na wierzch każdej babeczki wcisnąć pralinkę Ferrero Rocher.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Babeczki Rocher
 
 
Babeczki Rocher
 
 
Babeczki Rocher
 
 
Babeczki Rocher
 
 
babeczki Rocher
 
Numer 5 Babeczki tęczowe
 
 
Wasze ulubione babeczki teraz z tęczowym kremem! Jako bazę możecie przygotować swoje ulubione ciasto ucierane lub skorzystać z mojej propozycji na klasyczne ciasto babeczkowe. Krem z serka mascarpone i śmietany kremówki o lekkim aromacie cytryny - nie jest trudny do wykonania, zachowuje kształt przy dekorowaniu przy pomocy rękawa cukierniczego i tylki. Krem bardzo smaczny, ale najlepszy w dniu podania. Jeśli szukacie bardziej stabilnego kremu warto przygotować prosty krem maślany lub krem maślany na bezie szwajcarskiej. Tęczowe babeczki teraz jeszcze prostsze do przygotowania :-). 
Składniki na 9 babeczek:
  • 110 g masła
  • 80 g drobnego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, odłożyć.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia. Dodać odłożone wcześniej suche składniki, ekstrakt z cytryny i wymieszać szpałułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Blachę do muffinek o standardowej wielkości wyłożyć papilotkami, ciasta nałożyć do 3/4 ich wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ponadto*:
  • 750 g serka mascarpone (3 opakowania)
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru
  • 9 wisienek koktajlowych
  • kolory w paście/żelu Wiltona
Wszystkie składniki powinny być schłodzone. 
W misie miksera umieścić serek mascarpone i śmietanę kremówkę. Zmiksować, do otrzymania gęstej masy, pod koniec miksowania dosypując przesiany cukier puder i dodając ekstrakt (uwaga: nie za długo, by masa się nie zwarzyła). Krem schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie krem rozdzielić pomiędzy 5 miseczek, do każdej nakładając odpowiednio mniej kremu. Zabarwić przy pomocy różnokolorowych barwników spożywczych w postaci pasty/żelu (w kubeczkach) dodając ich do każdej miseczki z kremem w małej ilości (na czubku łyżeczki) i mieszając. 
Rękaw cukierniczy z okragłą tylką wypełnić pierwszym kremem (którego mamy przygotowanego najwięcej) i wycisnąć  szlaczek wokół brzegów każdej z babeczek. Szlaczki wypełnić wewnątrz kremem i wyrównać. W taki sam sposób wycisnąć pozostałe kolory kremów, na wierzchołku każdą babeczkę udekorować wisienką koktajlową. Schłodzić w lodówce.
* Uwaga: warto mieć dodatkowe składniki do kremu w zapasie, na wypadek, gdyby zabrakło (choć nie powinno :-).
Smacznego :-).
Babeczki z tęczowym kremem
Babeczki z tęczowym kremem
Babeczki z tęczowym kremem
Babeczki z tęczowym kremem
Do przygotowania tęczowego kremu użyłam barwników w paście/żelu Wiltona. Może już zauważyliście we wcześniejszych przepisach - używam tylko takich barwników. Nie trzeba szukać dalej, są idealne.
W podstawowym zestawie Wiltona znajdziecie 8 najczęściej używanych kolorów. Zamknięte w poręcznych pudełeczkach, dobrze się przechowują przez długi okres czasu i są bardzo, ale to bardzo wydajne. 
Konsystencja żelu/pasty pozwala na bardzo dobre ich rozprowadzenie w cieście lub kremie. Nie niszczą struktury wypieków, kremów, nawet ciast bezowych lub tak bardzo kapryśnych - makaroników. Do koloryzacji dodaje się ich niezwykle mało, wystarczająca ilość to na czubku łyżeczki lub nawet wykałaczki! Nie zmieniają barwy wypieków po upieczeniu (choć kolor wydaje się bardziej intensywny i głęboki). Piekłam już z ich dodatkiem m.in.
a ciasteczka kruche i pierniczki dekorowałam przy pomocy kolorowego lukru królewskiego.. i wiele, wiele innych.
Barwniki spożywcze Wiltona można nabyć w sklepie internetowym 'AleDobre.pl'. Tam również można znaleźć niestandadowe kolory barwników Wiltona.
Dodadzą bajecznych kolorów Waszym wypiekom! Na pewno do tematu wrócę już przy dekoracji ciasteczek na Halloween i kolorować będziemy aż do świąt ;-).
Numer 6
Wiosenne i Wielkanocne Babeczki
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki (dekoracja)
 
 
Przesłodkie, różowe (tak, znowu ;-), wiosenne i wielkanocne motywy na babeczkach. Dla maluszków, by i one miały swój wkład w dekorację świątecznego stołu :). Ja się z kolei wprawiam w babeczkach, ponieważ niedługo czeka mnie dekorowanie ich z Poli koleżankami i kolegami w szkole. Dekoracja najprostsza, jaka może być - głównie składająca się z pianek marshmallow i różnych groszków, posypek cukrowych. Kto się skusi?
Więc  zaczynamy :)
Babeczki stokrotki
Wasze ulubione babeczki jako podstawa. Posmarowane kremem maślanym z przepisu na babeczki z różą.
Lub po prostu ubitą śmietaną wymieszaną z mascarpone w proporcjach pół na pół + odrobina cukru.
Środek kwiatka - różowe groszki smarties. Płatki - duże białe i różowe pianki marshmallow, przecięte nożyczkami po skosie. Przyklejone do kremu.
Szybko i ładnie :).
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki (dekoracja)
Babeczki króliczki
Z nimi zabawy jest już trochę więcej ;-).
Wasze ulubione babeczki jako podstawa. Posmarowane kremem maślanym z przepisu na babeczki z różą.
Lub po prostu ubitą śmietaną wymieszaną z mascarpone w proporcjach pół na pół + odrobina cukru.
Uszy z przekrojonych nożyczkami po skosie różowych dużych pianek marshmallows. Oczy - czekoladowe małe groszki. Nosek - pudrowy różowy cukierek. Wąsiki - czekoladowe sprinkles przyklejone na białe kawałki marshamallows (do części klejącej). Oprószone wiórkami kokosowymi.
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki (dekoracja)
Babeczki króliczki MUSIAŁY być koniecznie, ponieważ od niedawna nasza rodzina się powiększyła o Snowy i Fluffy. Tym samym w domu przeważają w końcu faceci ;-). (licząc 4-letnią świnkę morską  - też faceta)
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki (dekoracja)
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki (dekoracja)
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki (dekoracja)
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki (dekoracja)
Babeczki owieczki
Owieczki miały być drobniejsze, no niestety w żadnym sklepie, jak na złość;-) nie mogłam znaleźć mini-marshmallows. Moje dzieci stwierdziły więc, że teraz przypominają bardziej pieski w kurtkach puchowych ;-).
Wasze ulubione babeczki jako podstawa. Posmarowane kremem maślanym z przepisu na babeczki z różą.
Lub po prostu ubitą śmietaną wymieszaną z mascarpone w proporcjach pół na pół + odrobina cukru.
Wełna - pianki marsmallow duże, przecięte tym razem nie po skosie a wzdłuż na pół. Lepiej będą wyglądać mini - marshmallows. Głowa - jajeczko czekoladowe. Uszy - chocolate chips. Oczy z bitej śmietany.
Babeczki wiosenne i wielkanocne: stokrotki, króliczki i owieczki (dekoracja)
 
No i to wszystko jak na razie
 
pozdro wiki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz