czwartek, 26 marca 2015

numer 2 znowu babeczki

  Różane babeczki z różąbabeczki różane

Składniki na około 15 babeczek:
  • 150 g masła
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka wody różanej*
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodać suche składniki, wodę różaną i mleko, wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (nakładając do połowy ich wysokości), wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Maślany krem różany (i różowy):
  • 230 g masła
  • 2,5 - 3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub 1 łyżka mleka
  • odrobina barwnika w paście (na czubku łyżeczki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło zmiksować/utrzeć w misie miksera na puszystą, jasną masę. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas ucierając mikserem (kilka minut). Dodać wodę różaną, kremówkę i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Dodać barwnik i zmiksować.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką ze wzorem dużej gwiazdki wyciskać na babeczki róże, zaczynając od środka babeczki.
Przechowywać w lodówce.
* dostępna w sklepach internetowych, z braku - można zastąpić ekstraktem z wanilii
Smacznego :-).
  Różane babeczki z różą
Różane babeczki z różą
Numer 2
 

Waniliowe babeczki z lukrem królewskim
 
Skromne i piękne w swojej prostocie. Zawsze zachwycają. Babeczki waniliowe ze znanym już Wam z dekorowania pierniczków lukrem królewskim. Ciasto może służyć jako baza to wypieku wielu rodzajów babeczek. Gdybym mogła cofnąć się w czasie.. upiekłabym je na własną uroczystość ślubną :).
Składniki na 12 babeczek:
  • 130 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 - 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło, na puszystą i jasną masę. Dodać cukier i dalej ucierać. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu.
Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką.
Formę na muffinki wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski (royal icing):
  • 2 białka
  • 3 szkanki cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
W misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i utrzeć.
Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi kwiatkami.
Smacznego :).
Waniliowe babeczki z lukrem królewskim
Waniliowe babeczki z lukrem królewskim
 
Numer 3
Budyniowe babeczki z lukrem
 
Niby zwykłe babeczki, jednak przez dodatek proszku budyniowego polubicie je w zupełnie nowej wersji :-). A może wykorzystacie budynie, które zalegają gdzieś na dnie szuflady z kończącym się terminem przydatności do spożycia?
Składniki na około 12 babeczek:
  • 100 g budyniu w proszku (bez cukru) np. waniliowego, śmietankowego
  • 200 g masła
  • 2 duże jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 140 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem. Odłożyć.
Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, ucierając. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać mleko oraz wsypać przesiane suche składniki. Wymieszać szpatułką do połączenia.
Standardową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.
Lukier:
  • 140 g cukru pudru
  • 3 lyżki wody
  • posypka cukrowa
Cukier puder wymieszać z wodą by uzyskać gęstą pastę. Wierzch wystudzonych babeczek polać lukrem, potem natychmiast udekorować posypką.
Smacznego :-).
Budyniowe babeczki z lukrem
Budyniowe babeczki z lukrem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz