czwartek, 26 marca 2015

Ostatnie babeczki Motylki

Babeczki 'motylki'

Wiosna za naszymi oknami już na całego... yyy.. wróć. Wiosna tylko w kalendarzu (w UK również zimno), ale nic nie stoi na przeszkodzie, by Wasze wypieki były już wiosenne :-).  Mnie, jak co roku o tej porze, bierze na malutkie kolorowe ciasteczka, babeczki, pralinki, świąteczne maleństwa.. Najlepsze, klasyczne babeczki z nutką cytrynową, tym razem w postaci słodkich 'motylków', z dżemem malinowym i kremem z bitej śmietany. Ukochane przez moje dziewczyny, i ze względu na smak i słodki wygląd. Proste w wykonaniu, a bardzo cieszą oczy. Polecam :).
Składniki na 12 babeczek:
  • 160 g masła
  • 120 g drobnego cukru do wypieków
  • 165 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek przesiać, odłożyć. 
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować.
Do powstałej masy dodać odłożone przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. 
Formę do 12 muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut (bez termoobiegu) lub chwilę dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ponadto:
  • 3/4 - 1 szklanka dżemu malinowego
  • 250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • cukier puder - do oprószenia
Kremówkę ubić na sztywny krem, pod koniec ubijania dodając cukier puder. 
Wystudzone babeczki przełożyć na deseczkę. Nożem z piłką odciąć im 'czapeczki' i przekroić na pół - to będą skrzydełka motylków. Babeczkę posmarować łyżką dżemu malinowego, ozdobić kremem z bitej śmietany, przymocować skrzydełka. Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Babeczki 'motylki'
Babeczki 'motylki'
 
URODZINOWE BABECZKI
 
 
Babeczki z kremem maślanym trzymają się jednak najlepiej, a trzeba wspomnieć, że w USA bardzo popularny jest krem zrobiony tylko z masła i cukru pudru ... Polecam, nie na co dzień (z pewnością), ale od święta :-)
Składniki na około 14 babeczek:
  • 220 g miękkiego masła
  • 150 g drobnego cukru
  • 210 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować do gładkości. Na końcu wmieszać czekoladę. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości (bardzo rosną). Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka. Poczekać, aż babeczki ostygną.
Składniki na krem:
  • 300 g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250 g miękkiego masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru pudru
  • barwnik spożywczy (ilość wg uznania)
Masło utrzeć do białości. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ucierając. Następnie również stopniowo dodawać serek kremowy i ucierać. Na końcu dodać barwnik i zmiksować (ja cały krem od początku robię przy pomocy miksera). Schłodzić przez 1 godzinę.
Krem nałożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną nasadką. Udekorować ostudzone babeczki.
Przechowywać w lodówce. Krem bez uszczerbku dla wyglądu długo wytrzymuje również w temperaturze pokojowej.
Smacznego :)
Urodzinowe babeczki
 
I to koniec z babeczkami
pozdro wiki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz